Onze missie & visie

Onze missie & visie

Esther Ates en Nathalie Heuts, twee Tilburgse onderneemsters ontwikkelden samen een uniek kaartendeck… en lees hier hun verhaal! Zielsverwanten zijn ze, Esther Ates en Nathalie Heuts. Beiden maakten ze ingewikkelde jeugdjaren door en jarenlang gingen ze op hun eigen manier op zoek naar zichzelf, door onder meer therapieën. En ze kwamen er allebei sterker uit. De vrouwen halen het beste bij elkaar naar boven.

Het verhaal van Nathalie

Nathalie: ‘Vele jaren heb ik geleefd met angst (voor de angst) en paniekaanvallen. Vaak kon ik dat verbergen, maar ik kwam op een punt dat het zo niet door kon gaan.

Ik moest aan de slag met mezelf.. vele therapieën volgden. Creatieve therapie zorgde ervoor dat ik dichter bij mijn gevoel kon komen. Dat heeft zich onder andere geuit in het maken van zelfportretten toen ik leerde schilderen.

Soms waren dat heftige beelden met een diepe onderlaag. Ik vroeg mij regelmatig af of andere mensen die beelden, de impact ervan, zouden begrijpen en doorgronden. Het schilderen werkte voor mij therapeutisch.

Omdat elke fase van het helingsproces een nieuwe vorm van creatieve uiting kende, zette ik mijn therapeutische werken ook voort in de vorm van mixed-media, collages en tekeningen.’

Naast de creatieve art als hobby, werkte Nathalie jaren als secretaresse, maar daar kon ze jammer genoeg niet de voldoening uit halen waarnaar ze zocht.

Inmiddels werkt ze als adviseur en ontwerper van gedenktekens, een baan die perfect bij haar sensitiviteit, diepgang en creativiteit past en waar ze veel energie van krijgt.

De ‘toevallige’ ontmoeting met Esther Ates begin 2023 betekende voor Nathalie een nieuwe stap in haar leven.

De therapeute zag in Nathalies werken de waardevolle potentie voor een groter publiek. Esther trok haar uit haar (onbewust) zelfverkozen schaduwplek naar het licht.

‘Ik leer veel van Esther’ vervolgt Nathalie. ‘Ik heb het nodig dat iemand mij meeneemt in het zichtbaar zijn, want nog steeds vind ik het lastig om mijzelf -met name voor onbekenden- te profileren en te laten zien wat ik te delen heb. Omdat Esther mij laat voelen hoe zinvol het is om te delen, voel ik dat ik een bredere doelgroep aan mag gaan spreken.

Het lijkt wel het ‘restje’ van mijn eigen heling. Het gaat niet langer alleen om het maken van kunstwerken met diepgang, maar vooral om bewustwording.

Al jaren is beeldend raken mijn missie. Het is fijn om op een beeldende manier, mensen die ook processen doorlopen bij zichzelf naar binnen te kunnen laten kijken.’

Hoe ingewikkeld haar helingsproces ook is geweest (en met momenten nog steeds is), is Nathalie blij dat ze het op deze manier heeft mogen ervaren:

‘Ik ben dankbaar voor alles. Ik heb diepe dalen gekend, maar daardoor kan ik juist de euforie ook zo goed (door)voelen. Mijn proces is de reden dat ik kan doen wat ik nu doe: zielsverbeeldingen maken. Want dát zijn ze, elk(e) (ver)beeld(ing) is ontstaan vanuit puurheid van de ziel.’

En kennelijk slaat dat aan. Er komt steeds meer respons van mensen die zich in de beelden van Nathalie herkennen.

Daarom was dit ook het juiste moment om van start te gaan met het verwezenlijken van de grote droom van Esther: het kaartendeck.

‘De zielsverbeeldingen die ik heb mogen tekenen voor de 50 kaarten uit dit deck zijn authentiek en puur. De titels versterken het beeld en omgekeerd ondersteunen de tekeningen de tekst op alle thema’s. Er is een ijzersterke verbinding tussen ons werk, ik met beeld en Esther in woord en geschrift.’

Zowel Nathalie als Esther geloven stellig in lotsbestemming: niet voor niets zijn ze elkaar tegengekomen. Nathalie: ‘deze samenwerking heeft er moeten zijn. Dat heeft het universum zo voor ons bepaald.

Het complete kaartendeck doen we ook echt samen, we vullen elkaar perfect aan. De een kan niet zonder de ander. Een eenheid. Dat geeft mij kracht, steun en rugdekking.’

Grappend zeggen ze beiden: ‘wij noemen dit kosmisch ondernemen.’

Het verhaal van Esther

Al jaren ondersteunt holistisch trauma-therapeut Esther Ates met succes cliënten die zich bij haar praktijk Magistraal in Tilburg melden met fysieke, emotionele of mentale klachten als stress, burn-out/bore-out, angsten, paniekaanvallen, relatie- en/of gedragsproblemen, ‘vage’ lichamelijke klachten zoals bijv. migraine, nagelbijten, slapeloosheid of gevoelens van somberheid, eenzaamheid en depressie.

Esther is ervan overtuigd dat trauma’s uit het verleden steevast ten grondslag liggen aan problemen die men ervaart in het hedendaagse leven.

Esther: ‘De ervaring leert dat veel mensen die vastlopen het nog steeds lastig en spannend vinden om professionele hulp in te schakelen vanuit de gedachte:

‘Ik ben toch niet gek?’ Of ze zijn bang voor de gevolgen: ‘Wat gebeurt er als ik die beerput opentrek, kan ik dat wel aan?’ Of… er zijn financiële belemmeringen.

Of mensen hebben geen sociaal vangnet waardoor er letterlijk geen ruimte is en komen er op eigen kracht niet uit.

Kaarten kunnen dan een eerste ingang bieden tot inzicht en hulp. Niet in alle gevallen is een psycholoog of therapeut nodig bij de oplossing van problemen en uiteindelijk ben je altijd zelf de sleutel tot je eigen bevrijding…’

Vanuit deze overtuiging kwam de therapeute een paar jaar geleden al op het fantastische idee om een ‘zelfhulp-tool’ te ontwikkelen in de vorm van een kaartendeck.

‘Het stond al lang op mijn bucketlist om een eigen deck te maken, maar dat kost een hoop tijd en energie, dus ik bleef het maar uitstellen. Tot ik afgelopen jaar zelf een kaartje trok met de tekst: hoe wil je later worden herinnerd? Wat laat je achter? Toen wist ik onmiddellijk: ik ga mijn grote droom nú verwezenlijken!’

‘Alsof het zo moest zijn, kwam totaal onverwacht Nathalie Heuts op mijn pad, een warme vrouw met soortgelijke ambities. Ik ontdekte dat zij waanzinnige tekeningen maakt, kunstwerkjes in zwart/wit die 100% matchen met de uitstraling van mijn praktijk en met datgene waar ik voor sta, namelijk het ervaren van contrasten om te kunnen groeien.’

De twee Tilburgse ondernemende vrouwen sloegen de handen ineen en gingen samen dit unieke kosmisch project aan.

Het resultaat ligt er nu in de vorm van een luxe kaartendeck bestaande uit een chique box met daarin 50 prachtige kaarten die 50 verschillende thematieken benoemen en behandelen.

Het nieuwe kaartendeck heeft als titel: Licht & Donker, bewegen door alle lagen heen naar bewustwording, heling & groei. Achterop de kaarten – het zijn werkelijk ware kunstwerkjes – staan de titel, het onderwerp en informatie en vervolgens een inzicht-vraag en/of opdracht.

Hierdoor kan men direct met zichzelf aan de slag. Door de manier waarop de teksten zijn samengesteld kunnen de kaarten worden gebruikt als hulpmiddel door eigenlijk iedereen, individuele personen of cliënten, alsook door coaches, therapeuten, hulpverleners enzovoort.

Esther: ‘Ik ben een groot fan en verzamelaar van kaartendecks en bezit inmiddels meer dan 50 verschillende. Sessies in mijn praktijk sluit ik altijd af met ‘een kaartje trekken’.

Mijn cliënten weten dat en vinden het prettig. Vaak zijn ze verrast en onder de indruk van de boodschap!

De kaarten werken op energetisch en intuïtief niveau zonder dat het zweverig is. Zie zo’n kaart als gids die je ondersteunt en op weg kan helpen of juist bevestiging geeft. Voor mensen die het moeilijk vinden zich te uiten, kan een kaart een prima opening bieden.

Vaak zet de kaart iets in beweging. Men wordt zich op een eenvoudige manier bewust van zaken die betrekking hebben op de persoonlijke situatie.

Er komen onderwerpen voorbij die ‘bekend zijn’ en andere waar men nog niet op die manier over heeft nagedacht zoals over bewustwording, persoonlijke groei of heling.

Kaarten geven vaak een samenvatting van het proces waar iemand middenin zit, stof tot nadenken of juist een bevestiging van dat wat je eigenlijk diep van binnen al weet en voelt. En soms is dat ook confronterend.’

Esther Ates

Esther benadrukt dat trauma helaas nog altijd een beladen thema is, waarop een taboe rust.

‘Bij trauma denkt men al snel aan zware, grote dingen als oorlogservaringen, rampen of bijv. seksueel misbruik. Maar trauma is zoveel meer! Het is ook onverwerkt verdriet of het gemis aan iets dat je graag had willen hebben en niet hebt gekregen (zoals een liefdevolle kindertijd of jeugd).

‘Er is veel onwetendheid en dat is jammer want niemand blijft onbeschadigd in het leven; we hebben allemaal het nodige meegemaakt dat we meedragen in ons rugzakje.

Trauma wordt lang niet door iedereen (h)erkend, de klachten of onderwerpen wel. Die trauma’s kunnen op latere leeftijd belemmerend gaan werken, bijvoorbeeld op momenten dat gevoelens van afwijzing worden getriggerd.

Met dit deck hopen we zoveel mogelijk bewustwording te creëren en het taboe op trauma te doorbreken.’